Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap.

Bent u op zoek naar ons logo? U kunt ons logo downloaden en meer informatie over het gebruik van het logo verkrijgen op onze deelpagina.
Slaap, trilharen en de ziekte van Huntington

Slaap, trilharen en de ziekte van Huntington

Graham Easton op 19 april 2014

Recente studies hebben aangetoond dat patiënten met de ZvH een verminderde slaapefficiëntie hebben, minder uren slapen en vaker 's nachts wakker worden. Echter, er is relatief weinig onderzoek gedaan naar slaap bij de ZvH omdat van oudsher de ZvH voornamelijk als een bewegingsstoornis is beschouwd waarbij op het eerste gezicht slaapstoornissen niets met de ziekte van doen leken te hebben.

Gezamenlijke HDBuzz winnaar : Centen voor je neuronen - de slechte invloed van koper op de ziekte van Huntington

Gezamenlijke HDBuzz winnaar : Centen voor je neuronen - de slechte invloed van koper op de ziekte van Huntington

Terry Jo Bichell op 15 maart 2014

Het metaal koper kan een rol spelen waardoor de symptomen van de ziekte van Huntington verergeren. Bing Zhou en zijn team zochten naar verbanden tussen de ZvH en de hoeveelheid koper in hersencellen. Zij melden dat het verminderen van de koperhoeveelheid in de hersencellen, of verhinderen dat het koper zich bindt met het ZvH eiwit, de symptomen vermindert.

Buzzilia Video: Dag 1

Buzzilia Video: Dag 1

Dr Jeff Carroll op 3 maart 2014

Dit is Buzzilia, video 1: nieuws, hoogtepunten en interviews met de beste ZvH onderzoekers tijdens het 2013 Wereld Congres over de Ziekte van Huntington in Rio de Janeiro. Op de openingsdag van het congres vatte Jeff en Ed de belangrijkste ontwikkelingen samen, sinds het vorig congres in 2011. Ze spraken met professor Elena Cattaneo uit Milaan, over het Huntingtine eiwit.

Meer bewijs voor baten van lichaamsbeweging bij de ziekte van Huntington

Meer bewijs voor baten van lichaamsbeweging bij de ziekte van Huntington

Dr Tamara Maiuri op 22 februari 2014

Een krantenartikel meldt dat een baanbrekend programma van fysieke, mentale en sociale stimulansen de "progressie bij de ziekte van Huntington kan stoppen". Dat klinkt behoorlijk spannend maar wordt deze hype wel door de wetenschap ondersteunt?

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington?

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington?

Dr Peter McColgan op 6 februari 2014

Een studie naar eventuele verbanden tussen voeding en het optreden van symptomen bij de ziekte van Huntington heeft onverwacht gevonden dat mensen die vroeg symptomen ontwikkelden, de neiging hebben om meer zuivelproducten te gebruiken. We kijken naar de studie in detail en blijven kritisch.

Eiwitten die het DNA stil leggen bij de Ziekte van Huntington: Meer dan je op het eerste gezicht denkt.

Eiwitten die het DNA stil leggen bij de Ziekte van Huntington: Meer dan je op het eerste gezicht denkt.

Melissa Christianson op 5 februari 2014

DNA is de langste handleiding op aarde. Omdat het zo lang is, gebruiken cellen speciale helper eiwitten die we HDAC’s noemen, om hoofdstukken van de handleiding die niet vaak gebruikt worden af te sluiten. Nu hebben wetenschappers aangetoond dat manipulatie van een specifiek HDAC de ZvH gerelateerde problemen in cellen en muizen verbetert – maar dat gebeurt op een onverwachte manier.

 Buzzilia Video: Dag 2

Buzzilia Video: Dag 2

Dr Ed Wild op 3 februari 2014

Hier is Buzzilia, video 2: Hoogtepunten en interviews vanuit het Wereldcongres over de ziekte van Huntington 2013 in Rio de Janeiro. Jeff en Ed bespreken biomarkers en praten met Dr Ralf Reilmann over kwantitatieve motorische evaluatie, en met Dr Julie Stout over cognitieve problemen.

Zoetigheden: Ziekte van Huntington hersenen gebruiken suiker anders

Zoetigheden: Ziekte van Huntington hersenen gebruiken suiker anders

Dr Jeff Carroll op 1 februari 2014

De hersenen zijn van nature ‘energievreters’. De vraag is echter of de hersenen op een andere manier energie verbruiken bij mensen met de ZvH. Een team onder leiding van David Eidelberg van het Feinstein Institute for Medical Research heeft de processen bestudeerd die betrokken zijn bij het energieverbruik van de hersenen bij dragers van het ZvH gen. Veranderingen in de manier waarop hersenen suikers verbruiken worden reeds waargenomen nog voordat de structuur van de hersenen begint te veranderen. Het volgen van deze veranderingen kan erg nuttig zijn binnen klinische studies naar de ZvH.

Zal  een nieuwe verbazingwekkende doorbraak helpen bij de behandeling de ziekte van Huntington?

Zal een nieuwe verbazingwekkende doorbraak helpen bij de behandeling de ziekte van Huntington?

Dr Jeff Carroll op 30 januari 2014

De afgelopen dagen hebben we een stroom nieuwsberichten gezien over een nieuwe technologie, genaamd CRISPR die misschien gebruikt kan worden bij de ziekte van Huntington. Is deze nieuwe techniek zo cool als het klinkt? Mogelijk, maar zoals altijd is de waarheid ingewikkelder dan de krantenkoppen suggereren.