Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap.

Bent u op zoek naar ons logo? U kunt ons logo downloaden en meer informatie over het gebruik van het logo verkrijgen op onze deelpagina.
Blijf op de hoogte via Oz Buzz

Blijf op de hoogte via Oz Buzz

Dr Ed Wild op 11 september 2011

Het Wereldcongres over de ZvH start dit weekend. Volg @HDBuzzFeed voor rechtstreekse berichten, kijk op HDBuzz.net voor het laatste nieuw en video's, en stuur ons uw vragen die wij kunnen stellen aan top ZvH wetenschappers

Binnenkort vanaf het Wereldcongres over de ziekte van Huntington: Oz Buzz!

Binnenkort vanaf het Wereldcongres over de ziekte van Huntington: Oz Buzz!

Dr Ed Wild op 7 september 2011

In september zullen uw HDBuzz hoofdredacteuren Jeff Carroll en Ed Wild weer samenwerken met de Emmy award winnende omroeper Charles Sabine om u 'Oz Buzz' te kunnen brengen - het belangrijkste wetenschappelijke nieuws vanaf het Wereldcongres over de ziekte van Huntington in Melbourne, Australië - van 11 t/m 14 september 2011.

Leer de vijand kennen: Neutronenstraling onthult de bouw van het huntingtine eiwit

Leer de vijand kennen: Neutronenstraling onthult de bouw van het huntingtine eiwit

Dr Jeff Carroll op 6 september 2011

De gemuteerde (afwijkende) vorm van het huntingtine eiwit vormt aggregaten (opeenhoping van eiwitten) in de hersencellen. Veel wetenschappers denken dat deze aggregaten bijdragen aan het ontstaan van de symptomen van de Ziekte van Huntington (ZvH) en het afsterven van deze hersencellen. Wetenschappers hebben nu voor het eerst een neutronenbundel gebruikt om de allereerste structuren die in deze aggregaten ontstaan, te bestuderen.

Veel gestelde vragen, januari 2011

Veel gestelde vragen, januari 2011

Dr Ed Wild op 5 september 2011

De eerste editie van de maandelijkse uitgave ‘veel gestelde vragen’ waarin actuele onderwerpen en brandende vragen over wetenschap rondom de ZvH worden beantwoord.

Mollige muizen wijzen op het belang van de hypothalamus bij de ziekte van Huntington

Mollige muizen wijzen op het belang van de hypothalamus bij de ziekte van Huntington

Dr Ed Wild op 29 augustus 2011

Gewichtsafname, veranderende eetlust en andere stofwisselings-problemen komen veel voor bij de ziekte van Huntington. Zweedse wetenschappers gebruikten genetisch aangepaste virussen en mollige muizen en vonden dat de hypothalamus een cruciale rol speelt in de stofwisseling bij de ZvH.

De werving van deelnemers voor klinische studies naar de Ziekte van Huntington kan verbeterd worden door voorlichting aan patiënten en families

De werving van deelnemers voor klinische studies naar de Ziekte van Huntington kan verbeterd worden door voorlichting aan patiënten en families

Dr Jeff Carroll op 27 augustus 2011

Studies naar nieuwe behandelingen voor de Ziekte van Huntington (ZvH) worden wel gedaan, maar aantonen of een medicijn werkt vereist een groot aantal geschikte vrijwilligers. Opmerkelijk genoeg is het vinden van voldoende vrijwilligers vaak moeilijk. Nu heeft een groep ZvH deskundigen aangetoond dat voorlichting en actief op zoek gaan naar patiënten goed werkt om om dat aantal te vergroten.

Cafeïne, cannabis en terughoudendheid

Cafeïne, cannabis en terughoudendheid

Dr Ed Wild op 7 augustus 2011

Recentelijke berichten in het nieuws suggereren dat cafeïne schadelijk is voor mensen met de Ziekte van Huntington. Anderen beweren dat cannabis juist goed is. Hier een verslag over de wetenschap achter deze verhalen. Waarom we denken dat terughoudendheid het beste medicijn is bij al te enthousiaste verhalen.

Gen-silencing voor Huntington: het verhaal tot nu

Gen-silencing voor Huntington: het verhaal tot nu

Dr Ed Wild op 1 augustus 2011

Gen-silencing betekent dat met speciale moleculen het signaal wordt uitgezet dat de cel aanzet tot het maken van het schadelijk Huntingtin. Dit HDBuzz gen-silencing artikel gaat over de techniek, de dusver behaalde resultaten de te nemen hordes.

Zijn er genetische verbanden tussen neurodegeneratieve ziektes?

Zijn er genetische verbanden tussen neurodegeneratieve ziektes?

Dr Jeff Carroll op 13 juli 2011

Een groep onderzoekers die aan ALS werkt (Lou Gehrig's disease) in gistcellen hebben een onverwachte genetische verbinding gevonden tussen ALS en SCA-2, een ziekte uit dezelfde genetische familie als de ZvH. De nieuwe verbindingen tussen deze ziektes zouden kunnen helpennieuwe manieren te vinden om een behandeling voor de ZvH te ontwikkelen.